Counter-Strike hírek

 

Partnereink

 

Kedvelt Counter-Strike fórumok

 

Új Counter-Strike játékosok

 

Kedvelt Counter-Strike cikkek

 

Beszéd téma

 


master234 új blog bejegyzést írt címmel. szeptember 10.
 
 

Friss Counter-Strike hírek

 
LAN 2007. május 24. 0 hozzászólás
 

Én HeNtEs vagyok, Counter-Strike Source játékos és CS2HU fõszerkesztõ. Amirõl most írok, az napjaink legégetõbb problémája a GPS X. Aktánként lebontva megpróbálom bemutatni, hogy véleményem

newspic
Én HeNtEs vagyok, Counter-Strike Source játékos és CS2HU fõszerkesztõ. Amirõl most írok, az napjaink legégetõbb problémája a GPS X. Aktánként lebontva megpróbálom bemutatni, hogy véleményem szerint, mi vezetett odáig, hogy nem lesz Counter-Strike Source a GPS X-en. Most sokan megkérdezhetitek, hogy miként jövök ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsak itt az oldalon, a válaszom igen egyszerû: mert megtehetem. És meg is teszem, mert nem hagyhatom a támadásokat és nem csak Gody-ékkal szemben, hanem a Source közösséggel szemben is. Aki nem kíváncsi a véleményemre ne olvassa el, biztosan sokan megsértõdnek majd rajta, de úgy érzem teljesen objektív véleménnyel álltam elõ, hiszen úgy ahogy mindkét fél, a szervezõk és a játékosok mögé is belátok picit. Persze ez nem azt jelenti, hogy egyet kell velem érteni, de a hozzászólásokban kérek mindenkit, hogy értelmesen próbáljon meg érvekkel vitatkozni, mert a flame-re már semmi szükség nincs! A bevezetõ után pedig jöjjön maga a cikk! GPS X Akták
Archív cikk áttöltve: 2012/03/29 · Eredeti szerző: HeNtEs


I. akta: Az idõpont

newspic Sokan mondták, hogy rossz az idõpont, amivel talán egyet is kell értsek.. egyáltalán nem szerencsés dolog érettségi szünetben/vizsgaidõszakban LAN-t szervezni... az hogy eddig az elmúlt két évben „sokan” voltak de legalábbis voltak a játékexpon és satöbbi rendezvényeken alapvetõen szerény véleményem szerint két oknak tudható be.
Az egyik hogy Pesten volt a LAN, a másik, hogy egy olyan korosztály volt leginkább jelen, akik jószerivel pont most nyomják az érettségit... és utánpótlás bárki bármit mond már nem nagyon van... fõleg nem olyan aki szívesen jár LAN-ra.

Én nem érettségizem és a csapatom tagjai sem... nekünk vizsgaidõszak van kõkeményen, illetve diplomamunka leadás és államvizsga... én pedig megyek wellness hétvégére de ez mellékes :) tehát az egyetemistáknak és fõiskolásoknak sem a legjobb idõpont ez.... az érettségizõknek hogy értsék például egy mechanika vizsga az egyetemen olyan mint az egész érettségi becsomagolva egy adagba és megduplázva fajsúly szerint... ennyi... az hogy érettségire valaki 3-4 napot tanul és átmegy az igaz, át lehet menni.. egy mecha vizsgán tanulsz 1 hetet, megbuktatnak, tanulsz még egy hetet és jó esetben átmész 2-essel, de általánosabb és esedékesebb egy harmadik hetes tanulás. Egy LAN beleférhet de ezzel kockáztatod a dékánit.. ennyi. Én érettségi szünetben nem csapongtam ide-oda hanem tanultam, jó persze elég szépen is vizsgáztam le, de tiszta lelkiismerettel mentem és tudtam mindent. Akkor is mondták a „nagyok”, hogy meg lehet csinálni tanulás nélkül is... de amíg ezen mondatok ellenére azért a fiatalok 90%-a fél és tanul addig van értelme az érettséginek.

A LAN-ra visszatérve, a probléma esetlegesen elkerülhetõ lehetett volna például egy-két vagy legalább másfél hónappal nevezés elõtti bejelentéssel, de ha valaki jó üzletember és van érzéke a dolgokhoz, akkor értelemszerûen a D-LAN elõtt jelenti be és akkor nagy realitással az emberek nem mentek volna oda le, hanem inkább választották volna a két hónapra rá kezdõdõ GPS-t és arra még gyûjtöttek is volna...

Ezzel persze nem a D-LAN-nak akarok ellen reklámot csak egy tipp volt.. ez egy kegyetlen világ farkas törvényekkel :)


II. akta: A játékok

newspic Persze a Source-osok körében tényleg etalonnak számít a D-LAN, hiszen Õk voltak akik kiálltak a Source mellet és ki is állnak még ha olyan is amilyen. Ha fejlõdnek a szervezõk pár éven belül biztosan színvonalasabb lesz. A GPS-en volt egyszer Source és emlékezzünk mi volt a vége. Eszméletlen mennyiségû fikázás és oltás, amit az 1.6-osok keltettek. Jó hogy nincs kedve lemenni a Source-osoknak vegyülni olyan emberekkel. akik például még itt is osztják az észt a mi közösségi portálunkon. Persze, ha felvállalnák magukat ezek a névtelen ismeretlenek és úgy jönnének le LAN-ra, hogy „én voltam aki lekurvaanyáztam az egész source-os scenet” akkor biztosan több Source-os is jelenne meg bár nem biztos, hogy a játék élményért, de legalább lenne miért lemenni. Ha másért nem azért hogy megtekintsük 14 éves Pistikét atom szemüvegben, aki bátran feláll egy több százas közösséggel szemben és megmondja a frankot...

Az itthoni példa olybá tûnik azt mutatja nem lehet 1.6-ot és a Source-ot együtt megrendezni... ennek okai szerintem mindenki számára ismertek. A Source-osok nagy része már régen leszokott és kinõtte azt, hogy fikázza az 1.6-ot mint játékot, hiszen megvan a véleményünk róla olyan amilyen, én is rengeteget játszottam vele több éven át szerettem de meguntam ennyi. Ettõl még másnak lehet jó játék elfogadom. A Source-osok nál nagyon sok olyan játékos van már, aki ezzel kezdte, tehát már nem is tudna fikázni mert nem is tudja mi volt az az 1.6.
Az 1.6-osok viszont egyszerûen nem tudják kinõni az óvódás viselkedést és kicsinyes sok esetben. Nekünk ugranak támadnak de a régi mondás szerint tudjuk, csak az támad aki fél valamitõl.. ez a félelem persze jogos, hiszen az 1.6 haldoklik de nem csak az... az egész CS haldoklik, hiszen a közösség saját magát rombolja porba. Nagyon sokan játsszák a játékot és ez a veszte. Mi pedig akik imádjuk ezt a játékot csak remélni tudjuk hogy a szemét morzsolódik le, még ha a gyakorlati tapasztalatok nem is ezt mutatják.

Mindkét játéknak megvannak a maga adottságai, de itt nem arról van szó hogy melyik játék milyen, itt egyszerû üzletrõl van szó, az marad fenn, amit el lehet adni. Ha nem így lenne, akkor még mindig Dyna Blasterrel játszanánk egy P133-ason. Az 1.6 meg fog szûnni és a Source is, és lesz egy szebb újabb CS vagy bármi, ami felszívja a játékosokat, ez ellen nem lehet mit tenni... tény hogy kronológiai sorrendben fognak eltûnni a föld színérõl a dolgok tehát az 1.6 elõbb aztán a Source, és nem azért mert szar játékok.. csak egyszerûen nem üzlet eladni és ha nem üzlet akkor kár gyártani és foglalkozni vele. Az 1.6-al már nem is foglalkoznak a Source azért még kapja a magáét meg írják az új változatát, hogy fenn maradjon pár évig de a háttérben nehogy már azt higgyük nincs meg az új favorit, amit a seggünk alá tolnak és „kénytelenek” leszünk játszani.

Ezért tehát kérem az 1.6-osokat lássák már be hogy ez van. Lehet szarrá oltani minket persze nyugodtan. Csak ha mi le tudtunk róla szokni akkor itt az ideje, hogy Ti is megpróbáljátok. Van egy oldal, amin kiengedhetitek a fáradt gõzt olthatjátok a Source scene-t minden további nélkül de ez nem a CS2HU. A CSHU-ra mi Source-osok nem járunk tömegesen olvasgatni és oltogatni aminek az oka igen egyszerû, veletek ellentétben próbáljuk kerülni a bajt és oldani a kialakult feszültséget, hogy egyszer ebben az életben még lehessen egymás mellett CSS-t és 1.6-ot tartani LAN-on.

III. akta: A szervezõk

newspic A szervezõket csak kicsivel terheli nagyobb felelõsség, mint a játékosokat. A marketing alapeleme, ha valamit el akarok adni, akkor bevizsgálom, hogy az adott fogyasztói társadalomban és körben van-e igény a termékemre. A GPS esetében nem volt ilyen felmérés, persze sokan mondják, hogy mindig ekkor van. Hát biztosan de mivel Source nem szokott rajta lenni, így a Source-osok nem tudják mikor van. Én se tudtam hogy mindig ekkor van és ezért én kérek elnézést.

Lehet hibáztatni a közösséget lehet hibáztatni mindenkit lehet hivatkozni megsértõdésre, ami a szervezõket úgysem „érdekel” és ez jogos is valamilyen szinten. Csak pont ezek a játékos visszajelzések, amikkel egy szervezõnek talán foglalkoznia kell mert ha egy rajongót elveszít könnyen veszít egy csapatot és hamarosan azt veszi észre, hogy az embereket nem érdekli a dolog és nem mennek LAN-olni bármilyen jónak is ígérkezik.

Ugyanazt tudom elmondani, amit anno elmondtam a D-LAN esetében a szervezõknek arányaiban kisebb kapacitását kellene lefoglalja, az hogy magát a LAN-t beleértve a technikai hátteret a helyszínt, stb elõkészítés. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy magát a közösséget meggyõzzék akár az összes csapatkapitányt mailben vagy bárhogy felkeresve. Ki kell nyalni a seggüket mert újabban ez így megy. Sokat változott a világ és senki nem mondta, hogy jó irányba ez az új trend és egy szervezõnek ezzel számolnia kellene. Régen mi még felkerekedtünk és neki indultunk LAN-olni a mai fiatalok, addig nem indulnak bele a nagy világba amíg nem látják hogyan mennek hova mennek miért mennek lesz-e értelme stb.

Sok bírálat éri a szervezõket, hogy ezen Õk majd jól megkeresik magukat. Most utoljára szögezem le, hogy ez nem így van. A belefektetett energia már nem térül meg arról nem is beszélve, hogyha az ember olyan valamibe vágja a fejszéjét, ami effektív nem jelent bevételi forrást, akkor mégis hogyan lenne nyereséges? A kis LAN-ok lehetnek azok, ez egyértelmû, de mikor az ember elkezd valami nagyot csinálni és csak azért mert szükség van rá, akkor annak a vége nem az, hogy másnap M6-ossal furikáznak a rendezõk. Egy közösség kiszolgálására elõállított úgymond közszolgálati rendezvény általában nem nyereséges és ez a LAN-oknál sincs másképp.

IV. akta: Erõltetett?

A GPS esetében én úgy látom (és ezzel nem kell feltétlenül egyet érteni) hogy egy erõltetett dolog már. Gody számtalanszor elmondta, hogy azért csinálja mert a közösség úgymond kikényszeríti belõle. És hát ha valamit egy emberbõl kikényszerítenek, akkor azt már nem szívvel lélekkel csinálja mint például az elsõ jó pár GPS-t. Hiszem hogy Gody beleadja az apait-anyait, de a minap olvastam az interjúját a CSHU-n és kicsit megdöbbentettek a mondatok, amiket láttam, idézek:

" 3dr: Ha sikeresen lezajlik ez a rendezvény is, akkor számíthatunk-e még arra, hogy lesz még egy állomás, egy GPS 11?

Gody: Kinek? "


Na most én alapvetõen nem vagyok nagy LAN-ra járó játékos leginkább csak spect, illetve magán LAN-ok, de egy ilyen után én meg azt mondanám, ha lenne LAN: „hát nekem ne is...”

Gody nagyon odateszi a negatív kampányt, amibõl nekem az jön le, hogy nem akarja csinálni, én értem hogy elõrébb viszi a az e-sporot egy jó kis LAN ezzel nincs is baj és ha Õ nem csinálja akkor senki, csak ezzel nem szabadna visszaélni. Elismerem hogy Gody nagyon sokat letett az asztalra és ezért tisztelem is, egyedül azt sajnálom, hogy megfelelõ utódot nem hagyott maga mögött, aki tovább vihetné azt amit Õ elkezdett. Teszem azt itt vannak a D-LAN-os srácok fiatalok lelkesek csak a tapasztalat nincs meg, amit az öregebbektõl átszívhattak volna. Felkarolni õket? Nem lehet rossz ötlet, hiszen mégis csak õk rendezik jelenleg az ország legnagyobb aktív LAN sorozatát rendszeresen.

V. akta: A CS1.6

newspic A fórumon elõjött, hogy bezzeg hány 1.6-os csapat jelentkezett, és fizetett. Hát én azt a 25 real jelentkezõt azért nem tartom olyan soknak, amibõl jó eseteben lesz 30. Ezzel kár felvágni véleményem szerint inkább el kéne mélyen gondolkodniuk, azoknak akik a fórumon bevágják napról napra hogy hány játszott óra van a Valve statisztikájában a két játék között (általában ezek az okos emberek azt veszik ki belõle, hogy 2-3-szor annyian játszanak 1.6-al), hogy akkor miért nincs 60 csapat már befizetve és regelve a GPS-re?! Próbáljunk meg reálisan látni, és ne kárörvendve röhögni a Source-on. Nekünk most nem jött össze ez van, rosszul jött ki és kész.

VI. akta: A nyeremények

newspic Véleményem szerint a GPS sokat nyújt nyereményekben ez tény viszont azokat nagyon késõn tették közzé... Ezt arra mondom, hogy például a D-LAN-on már nevezéskor tudták a csapatok, hogy miért folyik majd a küzdelem és ha késõbb hozzá csapnak egy százaskát annak max örülnek a népek.. Tehát nem ártott volna a GPS-en is elõre lefixálni mire lehet számítani... ha nem jön be és így is elmarad legalább az amúgy TOP 5-be tartozó csapatok este foroghatnak a kis ágyikójukban, hogy igen ezt elkúrtuk és nem lesz lóvé. Bûntudat keltésnek és versenyzõcsalogatásnak egyaránt jó lett volna ha megvannak elõre a minimálisan nyerhetõ összegek és nyeremények.

Konklúzió

Összességében tehát kár egymás torkának ugranunk megvannak a hibák mindenhol. Nagy valószínûség szerint mi Source-osok már sose fogjuk megtudni milyen a GPS LAN feeling, de a dolgok jelenlegi állása szerint az 1.6-osok is inkább a játékra gyúrjanak és ne a fórumarcra, mert a jubileumi GPS nekik is az utolsó lesz valószínûleg. Ebben csak az a rossz hogy nekünk talán marad a D-LAN de az állandóan fikázódó mindenki mást utáló 1.6-os közösségnek nem lesz más mint a netplay.

A GPS önmagában véve mindig is egy kiemelkedõ eseménynek számított, azonban ahogy a mellékelt ábra mutatja ez nem elég. Sokkal körültekintõbben kell foglalkozni az igény problémájával, hiszen egy kis országban élünk, ahol az igény is alapvetõen kicsit és, ha mindezt kombináljuk egy rosszul megválasztott idõponttal akkor a vége a totális érdektelenség.

Mindenki szépen nyugodjon meg és kezdjen leszállni megsértõdés helyett a magaslóról. Ez az év nem kezdõdik túl fényesen a LAN-ok számára, hiszen eddig mindegyik valamilyen malõrrel kezdõdött, de azért általában lett vége. Én jó játékot kívánok a GPS-en résztvevõ összes 1.6-os csapatnak LAN-oljatok egy jót, a spectatoroknak pedig jó nézelõdést.

Most pedig mindenki várhatná, hogy milyen csalódott vagyok a CSS scene-ben, de ez nincs így saját csapatomból és saját magamból kiindulva tudom jól, hogy egy D-LAN 20 ropi után egy hosszú hétvégén megtartott szép nyári napsütéses, vizsgaidõszakos és tanulós hétvégén egyszerûen nem fér bele. Jó pár csapat el tudta volna intézni kin keservesen, hogy ott lehessen (Mi is) de azért a többségnek egyáltalán nem állt össze a kép és a vége ez lett.

A következõ LAN (legyen szó bármilyenrõl) szervezõinek pedig csak azt tudom mondani, hogy én ugyan nem vagyok szervezõ, de az idõpontokat, a nyereményeket és, hogy egyáltalán mire számíthatnak az oda látogatók jó elõre (legalább 2 hónap nevezés elõtt) már kezdjék el kiszivárogtatni.

Ez lett volna az én meglátásom, bocsánat akit megbántottam, próbáltam az igazság és a valóság mezsgyéjén egyensúlyozni, remélhetõleg a következõ cikkem már vidámabb is lehet.

Szép napot!

 

 
Címkék:
vissza
Admin
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
Ezt a cikkünket olvastad már? close
Hatalmas CS2 frissítés érkezett
Hét hónap várakozás után végre örülhetnek a balkezesek, mert megérkezett a Counter-Strike2-be a fegyvert tartó kéz váltásának lehetősége, de ezen felül még olyan nagyszerű dolgok történtek mint a D2 premierbe pakolása a gránátokhoz érkezett új HUD és még számos újítás.
0 hozzászólás
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 
 
 

Counter-Strike videók

 

CS2HU Steam csoport

 
1022játékos
153online
41játékban

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Counter-Strike képekben

 
 
kép 813
 
1477
 
 
 
kép 2645
 
2408
 
 
kép 4356
 
1889
 
 
 
kép 4472
 
4313
 

Counter-Strike Hírlevél

 
Iratkozz fel CS2HU hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a Counter-Strike sorozat világának legfontosabb híreiről.

Counter-Strike a facebookon

 

A Counter-Strike hírei

 

Logitech G600 MMO csak játékosoknak

Nem kevesebb mint húsz különálló gombbal szerelte fel a Logitech legújabb, leginkább stratégiai és online játékosoknak szánt számítógépes egerét.
június 18. - callofduty.hu

Kacsák a myRevenge-ben

A címből talán már sokan kitalálhatták, hogy miről is szól jelen cikkünk: a német szervezet újfent Magyarország felé vette az irányt és igazolt le egy tehetséges CSS felállást.
május 26. - counter-strike.hu

Online Gaming Championship Invite

Már elég régóta megy a mozgolódás a háttérben, ám kis hazánkra fókuszált terveinket most sikerült véghezvinnünk. Ez a terv nem volt más, mint az OGC Kft. nevéből érkező Online Gaming Championship versenysorozat, mely hamarosan el is kezdődik Counter-Strik
május 05. - counter-strike.hu

eSport ösztöndíj

Emlékszik még valaki a Corvinuson megtartott WoW-os közgazdaságtan előadásra? Sokak számára meglepő volt, mint ahogy az utóbbi években számtalan más játékostársadalombeli epizód. Laikus ismerőseim a mai napig kétkedve fogadják a téma legmeghökkentőbb szto
április 23. - counter-strike.hu

Csalt az aTTaX a CPHGames-en?

A Team ALTERNATE alsóági ellenfelei csalással vádolták meg a német szervezet Counter-Strike: Source játékosait.
április 10. - counter-strike.hu